Min første dag i Fediverset (del 1)

Mit mål med denne artikel er at beskrive mit første møde med The Fediverse, eller på dansk: Fediverset, som begreb. Det kan være meget overvældende at starte på noget nyt, så jeg vil prøve at beskrive mine tanker og oplevelser, som jeg bedst husker det fra mig selv.

Første forsøg – fedi-hvad?

Da jeg stiftede bekendskab med Fediverset første gang tilbage i 2017, fængede det mig ikke lige med det samme. Jeg havde hørt, at det var nogle sociale medier, der kommunikerede indbyrdes i et netværk på internettet, som blev styret af almindelige mennesker, ikke store IT-giganter.

Det var sådan cirka det. Jeg loggede på Mastodon.social, som var det eneste website, jeg husker fra dengang, og så sporadiske samtaler, scrolle ned over min skærm, en masse japansk manga og katte. Jeg tænkte: “Hvad er det her?”. Det var svært at kaste sig ind i en samtale, for der var ikke lige umiddelbart emner, der fængede, så jeg loggede ud igen og glemte alt om Mastodon og Fediverset for en tid.

Men oplevelsen blev ved med at rumstere i baghovedet. Sociale medier, drevet af rigtige mennesker? Fedt!

Pipfuglen, der blev væltet

En ny start var lige “right up my alley”, for jeg er temmelig træt af den ensretning, der har været på internettet, de senere år – alt handler om salg, salg og så lige salg. Det har altid været internettets fundament, men vi bliver i stigende grad gjort til produkter: Prøv at spekulere over, hvor tit, du bliver eksponeret for reklamer i en eller anden form i dagligdagen: På de sociale, i TV, på busserne, på husmurerne, i bladene, osv. Alle steder!

Du har brug for pauser fra alle de indtryk, og vi har brug for frirum til bare at være mennesker og smalltalke med hinanden – fri for reklamesporing og andre salgsmekanismer. Det er det, Fediverset kan tilbyde, som det “traditionelle internet” i mange sammenhænge ikke kan.

Jo, jo – jeg forsøger også at “sælge” dig idéen om Fediverset lige nu, men det er for at få dig til at indse, hvor fedt og jordnært, det hele er  😀

For nogle år siden valgte Elon Musk at overtage Twitter – og med det smed han sit sociale medie ind i en shitstorm af dimensioner, for han lavede en række ændringer, som ikke var særligt populære. Det beviste for mig, hvor hurtigt tingene kan ændre sig ude på det kommercielle internet, for Twitter var rimeligt professionelt drevet indtil da. Nogle nævnte det nye medie Mastodon på min væg. Det kendte jeg jo fra tidligere. Adios! Jeg var klar til at rykke teltpløkkerne op.

Andet forsøg

Nu skulle jeg så prøve Mastodon igen, men hvordan kommer man lige i gang? Noget af det første, jeg havde problemer med, var at skabe mig et overblik – hvordan hænger det hele sammen? Hvilke faciliteter kan man bruge? Hvem kan jeg snakke med?

Af natur er jeg er introvert – så jeg vælter egentlig ikke bare ind i samtaler af høflighedsgrunde. Men det har jeg lært, det skal man bare gøre. Fuld gas! Modparten vælger jo selv, om de vil svare eller ej. Langt de fleste vil gerne konversere og/eller lave spas, gak og løjer, og det er sådan, vi driver mediet fremad.

Jeg troede fra start, at det var vigtigst at være oprettet på den største server – mastodon.social – for så ville der være flest at sludre med. Men det er faktisk ikke så vigtigt, for du kan sagtens “followe” og skrive til andre, bare du kan deres adresse, som ser sådan ud: @bruger@serveradresse.

Egentlig kan det være en fordel at oprette sig på en af de mindre Mastodon-servere, for så er der mere ro på den lokale tidslinie. Der findes i den danske del af Fediverset f.eks Mastodon-instansen norrebro.space, som er oprettet for folk primært fra Nørrebro, men alle er velkomne til at registrere sig.

Hov, vi havde egentlig gang i lidt historiefortælling her: Jeg besluttede mig for at lede efter nogle danske Mastodon-brugere. Men det krævede lidt taktisk tænkning: Jeg vidste, at nogle af “Twitter-rebellerne” garanteret ville ende på Mastodon ligesom mig.

Bingo! Der var nogle kendte ansigter, og så var det egentlig bare at “trawle” deres liste over følgere igennem for at finde flere interessante mennesker.

Jeg vender stærkt tilbage i del 2. Nu er det kaffetid 😀

Spændende links

#dkfedi – oversigt over den danske del af Fediverset

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *