The Fediverse
“The Fediverse” (på dansk Fediverset eller Fødiverset) er et verdensomspændende fællesskab af decentrale, åbne servere, typisk drevet af privatpersoner, og mindre og mellemstore virksomheder. Vi bruger i det følgende den engelske betegnelse “The Fediverse” for at differentiere navnet fra sitet her.
Serverne benævnes ofte også som enkeltvis som en “instans”. Den største og mest kendte instans er givetvis mastodon.social. De fleste oplever det som ét website, men Mastodon består i virkeligheden af flere ting bl.a.:
- en tjeneste, mastodon.social, hvor folk kan skrive beskeder til hinanden.
- softwaren, selve serverdelen, som driver selve tjenesten, og som du frit kan installere på din egen server, hvis du har en.
Eftersom serversoftwaren er gratis, og frit tilgængelig kan den installeres på folks egne servere. Det har resulteret i, at mastodon.social efterhånden fået en helt masse søskendesites, også her i Danmark. Du kan derfor vælge at “bo” på en dansk instans, og stadig kontakte dem, du kender, på andre instanser. Du kan til enhver tid skifte instans og tage dine følgere med dig.
Mere end “bare” Mastodon.social
Vi nævnte indledningsvist Mastodon, men “The Fediverse” spænder over langt flere forskellige alternativer til allerede etablerede tjenester. På JoinTheFediverse har de lavet en fed oversigt over alternativer til de webtjenester, du garanteret allerede enten kender eller bruger.
“The Fediverse” er dermed en kæmpe modsætning til det internet, du kender, hvor forskellige IT-giganter gerne vil holde dig inde i deres lukkede forum. Billedligt talt, så svarer deres begrænsninger til, hvis man kun kunne skrive eller ringe til folk i den boligblok, man selv bor i. Den slags begrænsninger findes ikke i Fediverset, og det er sådan internettet burde fungere som helhed. Uden begrænsninger i udfoldelsesmuligheder.
Åbne protokoller binder det hele sammen
Mastodon og alle de andre servere i “The Fediverse” snakker sammen via den åbne ActivityPub-protokol. En protokol angiver et regelsæt, som to eller flere internetservere skal bruge for at kunne kommunikere med hinanden. Der findes flere åbne federation-protokoller, men W3Cs ActivityPub er dette sites primære fokus. Den vedligeholdes og udvikles af W3C, som du måske også kender for at være det standardiseringsorgan, der står bag HTML og CSS-standarderne – World Wide Webs rygrad.
Du vil undertiden også støde på det engelske ord “fork” i forbindelse med et Fediverse-projekt. Hvis du har et mentalt billede af en gaffel på hjernen lige nu, så er det ikke forkert. En “fork” er en variant af det oprindelige produkt, og udtrykket symboliserer at et projekt kan tage en ny retning, ligesom gaflens tænder løber parallelt med hinanden. Der sker nemlig indimellem det, at en ny gruppe af mennesker vil lave om på eksempelvis Mastodons serversoftware. Det har de fri mulighed for pga. Mastodons Open Source-natur. Et sådant eksempel er Misskey, et socialt medie, der er særlig populært i Japan. Misskey er stadig ActivityPub-kompatibel og kan derfor nemt kommunikere med resten af “The Fediverse”.
Frit valg på alle hylder
Der findes masser af andet spændende software, der kan koble på “The Fediverse”. En enkelt tjeneste kan godt have flere web- og mobilapps, og dermed flere indgange til at kunne bruge tjenesten. Den store valgfrihed kan man godt blive helt rundtosset over, men det styrker mangfoldigheden i dine muligheder, fordi du ikke er bundet af, at skulle koble op på “The Fediverse” med én bestemt app, som ude på IT-giganternes internet.
Hvem ejer The Fediverse? Hvordan finansieres det hele?
Der er ingen overordnet ejer. Hver enkelt instans fungerer autonomt for sig selv og kan derfor selv bestemme, om den er offentligt tilgængelig for alle på “The Fediverse” eller privat. Det sidste kan give mening, hvis man beslutter at drive en Mastodon-server kun for sin famile, en forening, osv. I forhold til økonomi, så er det helt op til den enkelte server-ejer, hvordan de driver deres instans. Nogle stiller tjenesten til rådighed gratis, andre tager imod donationer eller fast, betalt medlemsskab.
Hvordan kommer jeg i gang?
Du behøver sådan set ikke andet end din internetbrowser til at starte med. Langt de fleste Fedivers-servere tilbyder brugeroprettelse via alm. websider. Når du så har oprettet dig, kan du supplere med en af de mange mobilapps, der findes. En del af dem ligger allerede i mobilproducenternes respektive App Stores.
Hvis dit mål er at opleve den danske del af Fediverset og kommunikere med danske eller udenlandske brugere, så vil jeg opfordre dig til at kigge på Fediverset.dks danske temaside #dkfedi, og så udvælge en af de danske Fedivers-instanser, der findes. Husk, at du stadig kan kommunikere med folk fra andre instanser, så du er ikke “stavnsbundet” til den server. Du kan altid flytte din bruger over på en anden server, og tage dine følgere med.
Selvom de fleste Fediverse-instansers software automatisk krypterer det kodeord, du vælger til din bruger, så vil jeg kraftigt opfordre dig til at vælge et kodeord, du aldrig ville bruge andre steder eller bruge en kodeordsgenerator. Når du så er oprettet, kan du følge nogle af de personer, der findes på den server, du er oprettet på, og så er du faktisk i gang.
God fornøjelse! 🙂
/Simon